În Germania majoritatea calificărilor ce au fost dobândite în urma absolvirii unei facultăți sau în urma absolvirii unei școli profesionale nu sunt reglementate, motiv pentru care nu se poate cere recunoașterea acestora.

Matematicienii, informaticieni, economiștii și alte specializări în domeniul economiei care au avut la baza tot absolvirea unei facultăți de profil economic, sociologii, geografii, se încadrează în aceste prevederi. Aceștia pot obtine însă, o adeverință cu valoare informativă, care are la bază compararea/evaluarea formală a studiilor solicitantului din România, cu un studiu de aceeași natură din Germania, dar care nu are valoare legală. Procedura de eliberare a acestor adeverințe este însă, diferită de la land la land. Recunoașterea se mai poate face și faptic de către angajator, adică recunoașterea diplomei de facultate sau a uneia dintre aceste calificări este lăsată și la latitudinea angajatorului. Important este însă gasirea unui angajator care, pe baza acestor diplome, calificări să fie de accord cu angajarea.

Psihologii de psihologia muncii, nu pot cere recunoașterea diplomei lor din România, deoarece aceasta profesie nu este reglementată în Germania. Numai profesia de psihoterapeut psihologic sau aceea de psihoterapeut de copii sau juvenil este reglementată în Germania, motiv pentru care numai în acest caz se poate cere recunoașterea diplomei din România.

Titlul academic de matematician, informatician, economist, geograf va putea fi folosit numai în limba română și nu în limba germană sau traducerea în limba germană și punerea titlului între ghilimele, deoarece aceste profesii nu sunt legislativ reglementate.

Emigranții români care au o profesie ce nu este reglementată în Germania, au conform reglementărilor prevăzute în „Conventia de la Lisăbona de Recunoaștere și echivalare a diplomelor“, posibilitatea de a obține o evaluare a studiilor universitare absolvite în România, în vederea unei angajări în Germania.

„Biroul Central de Educatie (formare) pentru Străini“ („Zentralstelle für ausländisches Blildungswesen“), care își are sediul în Bonn, în cadrul secretariatului Ministerului de Cultură (Kultusministerkonferenz), este cel responsabil cu evaluarea studiilor academice, reglementate și nereglementate în Germania, dobândite în România.