Numai profesia de psihoterapeut psihologic sau aceea de psihoterapeut de copii sau juvenil este reglementată în Germania, motiv pentru care numai în acest caz se poate cere recunoașterea diplomei din România.

Titlul academic de matematician, informatician, economist, geograf va putea fi folosit numai în limba română și nu în limba germană sau traducerea în limba germană și punerea titlului între ghilimele, deoarece aceste profesii nu sunt legislativ reglementate. 

Emigranții români care au o profesie ce nu este reglementată în Germania, au conform reglementărilor prevăzute în „Conventia de la Lisăbona de Recunoaștere și echivalare a diplomelor“, posibilitatea de a obține o evaluare a studiilor universitare absolvite în România, în vederea unei angajări în Germania. „Biroul Central de Educatie (formare) pentru Străini“ („ Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen“), care își are sediul în Bonn, în cadrul secretariatului Ministerului de Cultură (Kultusministerkonferenz), este cel responsabil cu evaluarea studiilor academice, reglementate și nereglementate în Germania, dobândite în România.