Kontakt

Thorsten Reisenauer
Postfach 1261
85370 Neufahrn

info@info-germania.com

Asigurare de protecţie juridică ( Rechtsschutzversicherung )

Asigurarea de protecţie juridică acoperă costurile unui proces şi alte cheltuieli juridice (consultanţă juridică etc..) legate de un litigiu. Această asigurare este extrem de importantă pentru o persoană cetăţean român care vrea să lucreze şi să se stabilească în  Germania, datorită faptului că în  Germania cheltuielile juridice sunt extrem de mari, îngreunând astfel o eventuală acţionare în judecată, chiar dacă persoana fizică sau juridică se simte în  dreptate în  cazul unui litigiu. Sumele de asigurare variază şi la aceast tip de asigurare de la companie la companie începând de la 300.000€ şi până la un plafon maxim nelimitat.

Excluse de la acoperire sunt litigiile legate de cauzarea faptelor penale de către persoanele asigurate.

Poliţele oferă acoperire pentru 4 segmente privat, profesional, trafic rutier, chirie şi proprietate imobiliară dar şi pentru segmente speciale, precum litigiile legate de căsnicie şi cele legate de moşteniri. O asigurare care include aceste 4 segmente costă în medie 20€ lunar.

Câteva exemple dovedesc necesitatea acestei asigurări:

O persoană comandă de la un magazin online un televizor. La instalarea acestuia constată că televizorul este defect. Vânzătorul refuză să primeasca televizorul înapoi. În cele din urmă, după mai multe acţiuni juridice părţile ajung în instanţă. Consumatorul nu câştigă procesul şi asigurarea acestuia preia toate costurile juridice în  valoare de 15.000 de euro rezultate din acest litigiu.

Un angajat consultă un avocat deoarece angajatorul nu i-a plătit salariul pe 2 luni de zile. Indiferent cum se va sfârşi acest litigiu, angajatul se bucură de asigurarea de protecţie juridică prin care sunt acoperite şi litigiile din domeniul profesional.

În urma unui control radar un şofer riscă să îşi piarda permisul de conducere pentru o lună de zile după ce a circulat cu 31 de km la oră peste viteza admisă în zona respectivă. Şoferul nu este de acord cu viteza măsurată de radar şi consultă un avocat. Cheltuielile juridice în acest caz sunt acoperite de poliţa de protecţie juridică care include şi segmentul de trafic rutier.

Un chiriaş primeşte o factură ridicată pentru încălzirea locuinţei cu care nu este de acord, deoarece consideră că nu a consumat aşa de mult pentru ca această factură să fie justificată. Pentru acest litigiu asiguratul va dispune de acoperire din partea asigurării pentru protecţie juridică, în cazul în care, la încheierea acestui tip de asigurări acesta s-a decis şi pentru segmentul chirie şi proprietate imobiliară.