Inginer/Chimist

Recunoașterea calificării de inginer de către statul german este posibilă. La fel ca și la celelalte calificări se va recurge în procedura de recunoaștere la o evaluare a studiului și a materiilor ce au stat la baza acestuia. Dacă se stabileste că există discrepanțe din punct de vedere al materiei studiate se va elibera o decizie de recunoaștere parțială.

O recunoaștere în totalitate a calificării va fi posibilă numai după îndeplinirea condițiilor stabilite în urma procedurii de recunoaștere și anume: susținerea unui examen de diferențe: dacă solicitantul va lua acest examen pregătirea din România îi va putea fi recunoscută în totalitate, iar dacă în urma procedurii de recunoaștere se va constata că este doar o diferența în ceea ce privește perioada de studiu, există posibilitatea compensării acesteia cu anii de experienta profesională.

Profesia de chimist în industria alimentară poate fi recunoscută în Germania, iar modul de recunoaștere este identic cu procedura de recunoaștere a inginerilor.