Kindergarten/Kindertagesstätte

În Germania, la fel ca şi în România, educaţia preşcolară de la vârsta de 3 până la 6 ani se face îndeosebi în cadrul grădiniţelor ( Kindergarten ) sau în cadrul căminelor de zi pentru copii ( Kindertagesstätte ).

Din 1996 s-a reglementat faptul că orice copil care a împlinit vârsta de 3 ani, are dreptul la un loc la grădiniţă cu program redus, adică o jumătate de zi, în principiu aproximativ  5 ore pe zi. Unele land- uri au condiţionat dreptul la un loc la grădiniţă de faptul că ambii părinţi trebuie să lucreze sau aceştia se află în imposibilitatea de a avea grijă de copil.

Referitor la programul pe care îl au grădiniţele în Germania, se pot identifica trei forme de îngrijire de copii în cadrul unei grădiniţe, cum ar fi:

  • grădiniţe al căror program este până la amiază, adica fără masă de amiază;
  • grădiniţe al căror program include şi masă de amiază;
  • şi grădiniţe cu program prelungit, care de fapt poartă denumirea de cămin de zi pentru copii ( Kindertagestätten  - Kita ). În ultimul timp instituţiile care poartă răspunderea pentru buna funcţionare a grădiniţelor, aşa numiţii ( Träger ) oferă în cadrul căminelor de zi pentru copii, pentru o mai bună consolidare a raportului dintre familie şi muncă/profesie un program de îngrijire copii ce poate să înceapă de dimineaţa de la  ora 5:30 şi până la ora 20.

De asemenea, se oferă şi posibilitatea înnoptării în cadrul unui astfel de cămin sau posibilitatea aducerii copiilor şi sâmbăta.

În grădiniţele din Germania lucrează personal care are calificări diferite cum ar fi: Educatori/Educatoare, Socio- Pedagogi, Asistenţi sociali şi îngrijitori copii.

Grădiniţele sunt susţinute finaciar ori de primăriile locale ori de alte instituţii private sau social orientate. Tendinţa din utima vreme arată că tot mai multe primării predau grădiniţele acestui din urma tip de instituţii, organizaţii cum ar fi: Diaconia evanghelică, AWO, Rotes-Kreuz, Caritas, etc.

Costurile lunare legate de grădiniţă sunt cuprinse între: 60€ şi 150€, acestea fluctuând în funcţie de localitate/oraş şi de numărul de ore de îngrijire. Mâncarea de amiază/Prânzul se plateşte separat şi costurile legate de aceasta sunt cuprinse între 2€ şi 3€ pe zi, iar costurile cu băutura sunt de aproximativ 8€ pe lună.